Workshops

Om workshop'ene

På Girl Tech Fest-dagen har vi ulike workshops for jentene.

Hvor mange, og hva slags workshops dere vil ha bestemmer dere mye selv, så lenge de er med på å inspirere jentene til å tenke kreativt og nytt rundt teknologi. Ta gjerne kontakt med lokale bedrifter eller videregående skoler i nærheten og utfordre dem til å komme på, og holde workshop på arrangementsdagen.

Ofte består programmet på dagen av at jentene er med på tre ulike workshops, hver på ca en time. To workshops før lunsj, en etter lunsj. Disse kan inkludere en kode-workshop, for eksempel i Scratch, en mer praktisk workshop - der de ser programmeringen in action, for eksempel koding av Sphero-roboter, og en helt analog workshop der jentene, sammen med rollemodellene, diskuterer teknologi - utfordringer og muligheter med teknologi, hvordan vi bruker teknologi i dag og hvordan vi kan bruke teknologi i fremtiden.

Veiledning

Hvis du er usikker på hvordan du går frem når du skal utvikle disse oppgavene, eller workshop'ene som vi kaller det, har vi laget en veiledning som kan være til hjelp. Den finner du her >

Forslag til workshops

Her finner du beskrivelser av workshops som Girl Tech Fest-bibliotekene har delt med oss:

Flere tips

Lær Kidsa Koding har utviklet mange spennende oppgaver, med ulik bruk av konkreter og programmering det går an å bruke på GTF. Dere finner oppgavene sortert etter typer her. Blant annet er det mange fine opplegg knyttet til programmering i Scratch, bruk av Micro:Bit, Arduino og Lego Mindstorms. Dette er ment som inspirasjon og dere må på ingen måte bruke disse oppgavene om dere ikke ønsker.


Eksempler på workshops som kan benyttes eller være til inspirasjon:

Uten PC/iPad:

Robotvenner
Robotdyr
Dansefest

Microbit & PC:

Blinkende hjerte (veldig enkel, men fin intro)
Komponer melodi
Stein saks papir (litt vanskeligere, men gøy)
Flere oppgaver

Sphero & iPad/mobil:

Å kode en robotball gjennom en labyrint, synes jentene er kjempegøy. Her kan man bruke labyrintmatter eller bare teipe opp baner selv. Da er det enkelt å lage baner i ulike vanskelighetsgrader. Til Sphero trengs Spheroballer og iPad. Elevene kan dele, men burde ikke være i for store grupper. Noen skoler har iPads, og elevene har da lastet ned nødvendig program på forhånd. Krever ikke internett, men bluetooth for å fungere. Detaljert introduksjon til Sphero finnes her. Oppgaver til GTF gjøres relativt enkle. En introduksjon i starten og utforsking underveis har vært suksess. Noen aktiviteter finnes her.

Bitbot:

Robotbil som er morsom å få til å kjøre. Se her for introduksjon og tips til hvordan det kan gjennomføres workshops med Bitbot. NRK Skole har også en egen serie med Superbit videoer som kan være til inspirasjon.